Unity 3D

Home / Techniek / Unity 3D

Unity3D omschrijft zichzelf als volgt: "Unity is a multiplatform game development tool, designed from the start to ease creation. A fully integrated professional application that just happens to contain the most powerful engine this side of a million dollars." - Unity3D.com

Omdat Unity3D een groot pakket is, is het moeilijk om Unity3D beknopter te beschrijven dan dat ze het zelf hebben gedaan. Unity3D is een totaaloplossing voor het maken van games/3D-programma's. In Unity3D kunnen volledige programma's in elkaar gezet worden, waarna Unity3D ook voor meerdere presentatie mogelijkheden zorgt. Het product bestaat uit een editor waarin alle programma's in elkaar gezet kunnen worden. Deze kunnen dan vanuit de editor gedraaid worden op de Wii, Iphone, Mac, Windows en direct via de browser via de web plug-in. De Unity3D editor ondersteunt vele asset(geluid/film/texture/model) formaten.

Daarnaast heeft de editor een realtime edit functie. Zo kan een game tijdens het opbouwen al meteen gespeeld en getest worden. Unity3D staat niet alleen voor de tools die geleverd worden, het publiek zal de naam Unity3D gaan leren kennen vanwege de 3D browser plug-in. Deze plug-in is nog ongeƫvenaard op het gebied van 3D prestaties en mogelijkheden in de browser. Naast de browser plug-in zijn er nog veel meer distributie mogelijkheden zoals de Iphone, de Wii en Windows en Mac standalone programma's. Linux gaat hier ook aan toegevoegd worden. De programma's die in de Unity3D editor gemaakt worden kunnen gemakkelijk naar alle ondersteunde distributie mogelijkheden geƫxporteerd worden, er zijn geen platform gerelateerde zorgen voor de ontwikkelaar (behalve als je gebruik wilt maken van een platform specifieke hardware zoals de Wii-mote of de Iphone bewegingssensor).

Unity3D is gemaakt door Unity Technologies. Unity Technologies is een klein internationaal bedrijf uit Denemarken. Het bedrijf heeft een vestiging in Kopenhagen en San Francisco. Het bedrijf heeft 20 mensen werken aan de engine en nog eens 10 mensen in dienst voor hun eigen game studio.