GIT

Home / Techniek / GIT

Git is een techniek die wordt gebruikt om te zorgen dat werkzaamheden aan een website nooit verloren kunnen gaan. Door deze vorm van versiebeheer kunnen meerdere mensen tegelijk aan een project werken, zien wat de laatste versie is en welke wijzigingen er gedaan zijn. Bij problemen kan er snel een oudere versie terug worden gezet.

Git is een vrij gedistribueerd versiebeheersysteem. Het wordt ook wel een softwarebroncode-managementproject genoemd. De nadruk ligt op snelheid. Bij Formatics beheren wij standaard alle source code met Git.

Ontwikkel, acceptatie en live omgevingen

Om problemen te voorkomen en goed te kunnen testen wordt er in het ontwikkelproces vaak gebruikt gemaakt van meerdere omgevingen. Bij Formatics maken we gebruik van een ontwikkel, acceptatie en live omgeving. Een ander voorbeeld van een methodiek die meerdere omgevingen gebruikt is OTAP (ontwikkel, test, acceptatie, productie).

Op de ontwikkel omgeving zijn we, zoals de naam al zegt, bezig met de ontwikkeling van de website. Deze omgeving is nooit bereikbaar voor onze opdrachtgevers of eindgebruikers.

De acceptatie omgeving gebruiken we om bepaalde functionaliteiten of een hele nieuwe website te tonen aan onze opdrachtgevers. In overleg passen we de functionaliteiten aan en pas wanneer deze helemaal akkoord zijn worden ze op de productie website geplaatst.

De live omgeving is bereikbaar voor de hele wereld. Hier worden nooit rechtstreeks aanpassingen in de code gedaan.

Versiebeheer

Door het gebruik van al deze omgevingen kan het beheren van de code al snel complex worden. De verschillende functionaliteiten staan versplinterd over alle omgevingen, maar er is geen duidelijkheid meer over wat de laatste versie is. Helemaal wanneer meerdere ontwikkelaars aan hetzelfde project werken is de kans groot dat code overschreven wordt, waardoor er veel kostbare tijd verloren gaat. Git heeft de mogelijkheid deze verschillende versie in branches op te slaan waardoor er eenvoudig gewisseld kan worden tussen, test, development en productie omgeving.

Met behulp van een versiebeheersysteem kun je de code op een centrale plek opslaan. Daarnaast worden alle aanpassingen opgeslagen en kun je van elk bestand de hele geschiedenis inzien. Op die manier kun je gemakkelijk een oudere versie teruggezet worden als er onverhoopt toch problemen zijn ontstaan.